Intézmény Fenntartója

ESZTERGOMI TANKERÜLETI KÖZPONT

2500 Esztergom Széchenyi tér 6.

képviseli: Muszela Szabolcs

Tel.:+36 33 795 227

email.: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Web.:https://kk.gov.hu/esztergom

A tankerület/iskola adószáma:

15839156-2-11

 

Krókusz Project

Magyar Falu Program

Határtalanul

Iskolánk sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alap Határtalanul programja keretében egy 5 napos Erdélyi kirándulásra. Minden 7. osztályos tanulónak lehetősége nyílik egy tartalmas programon részt venni, 2023. május. 8-től 13-ig. Együtt utazunk Piliscsév és Leányvár iskoláinak tanulóival, 35 diák és 5 pedagógus.

Programunk:

1. nap: Kalotaszentkirály népművészete, kalotaszegi mulatság.

2. nap: Kürtőskalács sütés, lovaskocsizás, kalandok a Varjúvárnál a Turul Hagyományőrzőkkel, majd utazás a mezőségi Székre.

3. nap: látogatás a “Hollandnál”, a széki templom, Rúzsa Sándor sírja és örmény templom.

Szamosújváron, a Kallós Múzeum Válaszúton, a Bánffy-kastély Bonchidán.

4. nap: Tordai sóbánya, Tordai-hasadék, Torockó.

5. nap: Kolozsvári városnézés, hazautazás.

Együttműködő partnerünk a Csillagösvény Utazási Iroda, a program címe: Ősöktől örökölt kincsestárak: Kalotaszeg és Mezőség.

Budapesti Fesztivál Zenekar

 

Iskolánk a leányvári és piliscsévi iskolákkal sikeresen pályázott a Határtalanul program keretében egy 5 napos erdélyi kirándulásra, melyre 2019. okt. 7-től 11-ig került sor. A program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése.
44 diák és 4 pedagógus utazott együtt a gyönyörű körúton, melynek címe: „Székelyföld kincsei – Sóvidék csodái” volt. A legtöbb gyermek még nem vett részt ilyen hosszú utazáson.

Előkészítő foglalkozást tartottunk a három iskola diákjainak az utazás előtt. A cél az volt, hogy megismerkednek egymással a leányvári, kesztölci és piliscsévi iskolákból érkezett 7. osztályosok. Elsőnek Trianon történelmi okaival és következményeivel ismerkedtek meg, majd az iskola tornatermében erdélyi néptánc tanítás volt. Ezt követően kürtős kaláccsal kínáltuk vendégeinket.

Utunk során a következő programokon vettünk részt:

1. nap: A nagyváradi várban II. Rákóczi Györgyre emlékeztünk. A Királyhágón keresztül tovább utazunk Székelyföldre.

2. nap: Szováta környékén meglátogattunk egy magyar iskolát, ismerkedünk, bemutattuk egymásnak településeinket. A Rákóczi-emlékév kapcsán előadtuk a helyieknek műsorunkat, majd a sós Medve-tó körül tettünk sétát, Parajdon a sóbányát keressük fel. A Sószorosban sétálunk, ahol a só különleges formáival ismerkedünk meg. Este táncos-zenés mulatságon vettünk részt.

3. nap: Székelyudvarhelyen sétálunk, a szoborparkban megkoszorúzzuk II. Rákóczi Ferenc szobrát. Majd a havas Madarasi Hargita tetejére túráztunk. Szejkefürdőn felsétáltunk Orbán Balázs sírjához. Ezt követően Korond főutcáján vásároltunk az állandó kirakodóvásárban.

4. nap: Székelyvarságra látogattunk. Túrát teszünk a meseszép Csorgókő vízeséshez. Farkaslakán megkoszorúztuk Tamási Áron sírját. Este: Vetélkedőt szerveztünk a Rákóczi-emlékév kapcsán.

5. nap: Az első megállónk Fehéregyházán volt „Petőfi kútjánál”, ahol utoljára látták élve a költőt. Ezt követően Segesvár történelmi központjába látogattunk.

Az utat a Csillagösvény Utazási Iroda szervezte. Idegenvezetőnk kiválóan tájékoztatott a helyi nevezetességekről, a helyszínekhez kapcsolódó legendákat mesélt a gyerekeknek. Szállásainkon tiszta, kulturált környezetben, kiváló elhelyezésben volt részünk. A gyerekek közül sokaknak korai svédasztalos reggeli, és úticsomag, sokszor kevésnek bizonyult, a gazdag program élményei közepette. A kétfogásos meleg vacsorát így a legtöbben jóízűen fogyasztották. Diákjaink a tőlük elvárható fegyelmezettséggel és figyelemmel rendkívül tartalmas utazáson vehettek részt.

 

Képek: https://photos.app.goo.gl/2AnpQszNaUMZ97Jh8