Intézmény Fenntartója

ESZTERGOMI TANKERÜLETI KÖZPONT

2500 Esztergom Széchenyi tér 6.

képviseli: Muszela Szabolcs

Tel.:+36 33 795 227

email.: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Web.:https://kk.gov.hu/esztergom

A tankerület/iskola adószáma:

15839156-2-11

 

Krókusz Project

Magyar Falu Program

Határtalanul

Iskolánk sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alap Határtalanul programja keretében egy 5 napos Erdélyi kirándulásra. Minden 7. osztályos tanulónak lehetősége nyílik egy tartalmas programon részt venni, 2023. május. 8-től 13-ig. Együtt utazunk Piliscsév és Leányvár iskoláinak tanulóival, 35 diák és 5 pedagógus.

Programunk:

1. nap: Kalotaszentkirály népművészete, kalotaszegi mulatság.

2. nap: Kürtőskalács sütés, lovaskocsizás, kalandok a Varjúvárnál a Turul Hagyományőrzőkkel, majd utazás a mezőségi Székre.

3. nap: látogatás a “Hollandnál”, a széki templom, Rúzsa Sándor sírja és örmény templom.

Szamosújváron, a Kallós Múzeum Válaszúton, a Bánffy-kastély Bonchidán.

4. nap: Tordai sóbánya, Tordai-hasadék, Torockó.

5. nap: Kolozsvári városnézés, hazautazás.

Együttműködő partnerünk a Csillagösvény Utazási Iroda, a program címe: Ősöktől örökölt kincsestárak: Kalotaszeg és Mezőség.

Budapesti Fesztivál Zenekar

A Kesztölci Kincses József Általános Iskola és a Leányvári Erdélyi Jenő Általános Iskola 7. osztályos tanulói (összesen 34 gyermek) 2022. április 25. és 29. között a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt Határtalanul program jóvoltából ötnapos erdélyi utazáson vehettek részt. 

A kirándulás célja a mai Magyarország határain kívül élő magyarság, a helyi kulturális örökség, földrajz és történelem megismerése, valamint a magyarországi és a külhoni magyar fiatalok közti kapcsolatok kialakítása volt. A megvalósítás során tanulóink megismerkedtek Erdély kultúrájával, az itt élő magyarok történelmével, hagyományaival, és bepillanthattak mindennapi életükbe.

Bánffyhunyadon, Kalotaszentkirályon, Sztánán, Széken, Szamosújváron, Válaszúton, Bonchidán, Tordán, Torockón és Kolozsváron jártunk.

Mindnyájan feledhetetlen élményekkel gazdagodva tértünk haza.

 

 

Határtalanul-Erdély

 

            Első nap korán reggel keltünk, izgatottan, mert negyed hatkor találkoztunk a többiekkel a buszmegállóban. Felszállás után csatlakozott még hozzánk a hetedik osztály Leányvárról. Miután átléptük a határt, Királyhágónál várt az idegenvezetőnk. Először megnéztük Bánffyhunyadon a református templomot, amelynek jellegzetessége a kazettás mennyezet, azután Kalotaszentkirályra mentünk, hogy elfoglaljuk a szállásunkat. Miután lepakoltunk, vacsoráztunk, bemutatták nekünk a helyi népviseletet és a néptáncot.

 

            Második nap, reggeli után, megismerkedtünk a helyi mesterségekkel. Utána elmentünk a Kalota-patakhoz, hogy megnézzük Ady Endre emléktábláját. Népi mesterségekkel ismerkedtünk, kürtőskalácsot ettünk, majd ezt követően vonattal utaztunk Sztánára. Itt íjászat, lovaglás és bográcsozás várt minket. Szórakoztató, vidám, élménydús nap volt.

 

Harmadik nap elmentünk Válaszútra, megnéztük Kallós Zoltán gyűjteményét, ahol sokat megtudtunk az erdélyi szokásokról. Bonchidán a kastélyban kaptunk térképeket, hogy megnézhessük az épület különböző részeit. Sajnos esni kezdett, így végül rohantunk a buszhoz. Szamosújvárra mentünk, meglátogattuk Rózsa Sándor, a hírhedt betyár sírját és az örmény templomot. Itt sok érdekes szobrot, festményt láttunk. Az új szállásunkon, Széken, megnéztük a „Holland” tájházát, és a helyi református templomot. Legérdekesebbek a „Holland” történetei és a csűrben lévő táncos csizmák voltak.

 

Negyedik nap elutaztunk a Tordai sóbányához. Ott tizenhárom emeletet lépcsőztünk lefelé. Itt lehetett golfozni, biliárdozni, csónakázni, és még egy óriáskerékre is felülhettünk. Sokan féltek a magasságtól, de a program nagyon izgalmas, érdekes volt. A sóbánya után elmentünk Torockóra és megnéztük a Néprajzi Múzeumot. Igaz, az eső miatt nem tudtuk közelről megnézni, de útközben azért láttuk a legendás Tordai-hasadékot is. Este kipróbálhattuk a széki néptáncot, és a bátrabbak a széki négyest is.

 

Ötödik nap elmentünk Kolozsvárra megnézni a Szent Mihály templomot és Mátyás király szobrát. Itt koszorúztunk, majd Mátyás király és Bocskai István szülőházához látogattunk el.

 

Hamar eltelt a kirándulás öt napja. Sokat beszélgettünk, együtt lehetett az osztály, és olyan vidékeken jártunk, ahol addig még soha. Elfáradtunk, de izgalmas, érdekes élményekben volt részünk, és csodás programokon vehettünk részt.

 

7. osztály

Letölthető bemutató